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 Question Response 

1 Where people have Personal 
Independence Payments (PIP) and 
employment support allowance will 
these be included in the calculation? 

Yes, they will be included. 

2 How would the council know if 
someone was intentionally depriving 
themselves of assets in order to avoid 
charges?  

The financial assessment details are 
based on the service users/advocates 
best available knowledge. The Council 
can only use information it is told. 

3 Is it possible to have figures for the 
Minimum Income Guarantee?  

No, This is to varied dependent on 
individual circumstances to give figures. 
  

4 Would someone receiving emergency 
care, being unaware of their 
contributions due to not being 
assessed on income due to the 
emergency situation they are in, have 
to pay for that period before they have 
been assessed? 

No, only when the financial assessment 
has been completed will people pay. 

5 What can be included as Housing 
Costs? 
 

Items such as Mortgage interest, house 
insurance etc  
 

6 Will everyone who has a needs 
assessment have to have a financial 
assessment? 

Following an assessment of needs 
eligibility will be determined and for all 
those who are eligible a financial 
assessment will take place.   

7 Will the council charge a fee for 
arranging support for those who have 
to self fund?   

The Council at this point has decided 
not to exercise its power in charging 
additionally for the cost of arranging 
services. 

8 If someone chooses not to disclose 
their financial information will they be 
treated as a self funder?  

Yes. 

9 What timescales will be followed 
within the policy for starting a debt 
collection process?  

Debt collection is covered by a separate 
set of policy and procedures as this is a 
corporate service. 
 

10 The policy came into force on 6th April 
2015 if we can’t charge until the 
financial assessment is completed will 
this mean the council looses revenue? 
 

No, a process to update financial 
information has been undertaken to 
calculate a charge. 

11 What is built into the policy to make 
sure people who would struggle to go 
through the financial processes are 
protected from getting into debt or 
perhaps being seen as a non-
disclosure?   

Section 10 of the Social Care 
Community Based Contributions 
Policy explains the process for ensuring 
people are supported to undertake a 
financial assessment. 
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12 What is built into the policy to protect 
service users where families are 
acting on their behalf and cease 
services rather than pay the charge?  

Consideration needs to be given as to 
whether the family are acting in the 
‘Best interests’ of the individual.  
If they are not, then potentially if could 
be a Safeguarding situation and 
procedures need to be looked at rather 
than the Social Care Community Based 
Contributions 
Policy      
 

13 Can I appeal if I start paying after my 
financial assessment took place, and 
someone else in similar circumstances 
took a further 8 weeks for be 
assessed and therefore didn’t pay?  

Everyone has the right to appeal against 
charge and how it has been applied.  

14 Why is Creutzfeldt-Jacob Disease 
exempt?  

This is a national exemption.  

15 What happens to reablement after 6 
weeks? 

The Social Care Community Based 
Contributions Policy allows up to 6 
weeks Reablement for free.  

16 If a client does not meet the eligibility 
criteria but requires a specialist type of 
preventative support e.g. deaf & 
deafblind service is there an option for 
them to be financially assessed?  

As part of the Preventative approach, 
these services are not charged against 
at present and therefore a Financial 
assessment is not required. 
If requirement for benefit maximisation 
that would be an option. 
 
However, following an Assessment of 
needs if it is identified that there are 
eligible needs that need to be met, at 
that point a financial assessment would 
need to be requested. 

17 Where an individual can have a piece 
of equipment that reduces/ removes 
the need for care will they pay for or 
contribute towards the cost of the 
equipment? 

Below £1500 no, above £1500 then a 
different procedure applied under DFG 
which may incur a contribution. 

18 Does the policy take into account 
partner income?  
 

Its individual income however, partners 
income would need to be disclosed for 
benefit maximisation. 

19 What can the council do to recover 
debt if they can’t remove / stop 
services. How far will debt recovery 
go?  

Debt recovery is likely to follow the 
corporate route based on value. 

20 Can a charge be backdated under the 
new policy and the care Act Charging 
Guidance?   

Section 55 of the Social Care 
Community Based Contributions 
Policy states charges will be applied 
from the date of the financial 
assessment.  
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21 Does the policy cover the exemption 
from charging for children with 
disabilities transitioning into adult 
services which will be free from 
charges for life under Care Act?  

No, the changes to legislation do not 
come into effect until next year these will 
be considered in due course. 

22 Where a service user has to have a 
temporary one off increase in 
domiciliary care will the charges vary? 
 

Yes, reconciliation will be undertaken 
quarterly.  
 

23 What will the charges be for Housing 
21 and other extra care housing  

The Social Care Community Based 
Contributions Policy will apply to 
Housing 21 & Extra Care Housing 
regardless of package size. 

24 What does the policy say about those 
residents in Housing 21 and other 
extra care housing schemes who 
receive no care? 

People who reside in Housing 21 
schemes have access to Community 
Alarms & Nights support will be subject 
to the charge based on the Social Care 
Community Based Charging policy. 

25 What will residents in Housing 21 and 
other extra care housing schemes  if 
there tenancy and placement was not 
arranged by the council?  

Only those who meet eligibility will be 
charged, as outlined in Section 12 of the 
Social Care Community Based Charging 
Policy.  

26 What will happen with the Midland 
Heart Extra Care Housing Scheme as 
this is funded using a Direct Payment, 
how will they be charged?   

The same way as all Direct Payment 
recipients.  
 
 

27 What happens to adaptations that cost 
between  £1000 and £1500?  

No charge levied and will be 
reconsidered, there are minimal 
numbers the approach will be 
reconsidered in a wider review of 
adaptations.  

28 Citizen who got regular respite but no 
other services-what is the charge? 
 

The charge would be calculated exactly 
the same for anyone receiving 
Community Care services.  

29 If £1000 or under equipment is free of 
charge are we now providing 
equipment under £20.00 i.e. Helping 
Hands? 

Some smaller items of equipment is 
available as part of a preventative 
approach 

30 With adaptations/equipment over 
£1000 that can be charged is this per 
assessment, per piece of equipment 
or accumulative?  

There would be a charge against 
equipment and this would be above 
£1500 
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31 How will mixed packages with Direct 
Payments Work, how will they be dealt 
with?  
 

The contribution will be taken from the 
Direct Payment. 

32 What will happen when Direct 
Payment is less that the charge?  

The full cost of the service will be 
charged based on ability to pay. 

33 What is disability related expenditure? The policy described this as expenses 
incurred due to a disability 

34 How will DRE be calculated?  Described in section 43- 49 of the Social 
Care Community Based Contributions 
Policy. 
 

35 What if the individual spends money 
on continence pads, over and above 
what health will provide will this be 
counted as DRE?  

The policy states that items provided for 
by health will not be included as DRE.  

36 Medication provided by the NHS is not 
always on a free prescription, will this 
be counted as Disability Related 
Expenditure? 

The policy states that items provided for 
by health will not be included as DRE. 

37 Is there a summer/winter disposable 
income variation? For example some 
older people will spend more on 
heating in winter? 
 

No, there is no variation. 
 
Winter fuel payments are not included 
as income. Plus temp drop allowances. 

38 What happens where someone has a 
disability that deteriorates over time 
and this causes further additional 
disability related expenditure, can 
people request a further reduction 
through an individual assessment of 
DRE?  
 

A review can be requested at anytime. 

39 Where someone believes they need 
an individual assessment of their DRE 
as the costs they incur are greater 
than the standard allowance will there 
be a Cap on the amount that can be 
claimed?  

No, Section 44 of the Social Care 
Community Based Contributions 
Policy explains that individual 
assessments will be considered on a 
case by case basis.  

40 Will everyone automatically get the 
10% DRE or will this only apply when 
people ask for it specifically?  
 

No, people will have to apply using the 
Financial Assessment process.   
 

41 Will the bedroom tax be included as 
DRE or housing costs when bedroom 
is for carer? 
 

Depends on any other forms of 
exceptions can or have been applied. 
Would not be applied a second time.  
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42 Could someone claim DRE where 
there are behavioural issues such as a 
person who rips clothes up every day? 
 

Yes, on the basis that the need 
assessment details and that it is 
receipted.  
 

43 Will the council recover the cost of 
debt recovery processes?  
 

Annex D Point 6 of the Department of 
Health’s Care and Support Statutory 
Guidance sates that the “local authority 
can recover the costs it incurred in 
recovering the debt”.  
 

44 Does the policy offer any guidance on 
charges when people are under a 
DOLS? This is needed for both 
residential and community? 
 

Yes, as long as we follow Care Act 
statutory guidance. 
 
  

45 Can anyone raise an appeal on 
someone’s behalf? 
 

Yes. If they are the individuals 
nominated representative and acting in 
their best interests.  

46 Can the charge begin from day one of 
receiving care? 

Yes, if the financial assessment has 
been completed and charge identified.  

47 How will safeguarding concerns be 
avoided if service users have to wait 
for their Invoice. They are at risk of 
potential financial abuse 
 

All Invoices will be sent monthly  

48 Where do receipts go for DRE and 
who retains them  

Our advice is that service users retain 
them and they are available on request  

49 Who are the senior appeals officers 
within the Dudley and Walsall Mental 
Health Partnership  

This will be determined by the Dudley 
and Walsall Mental Health partnership 

50 Why have we applied a 12 hr notice 
principle.  This is not consistent with 
Home care providers who can charge 
up to 48 hrs if sufficient notice is not 
given  

This is part of the policy for service 
users notifying re intended use of 
services.  There is no direct linkage 
between this and payment to Home 
Care providers  

 


